Bangkok: Day 1

Bangkok: Day 1

Hello, Bangkok!

Halo, Bangkok!

img_9249

Bangkok from above.

Approx. at 2 pm, I arrived at Don Muang Airport (there is no time difference between Bangkok and Jakarta, so you don’t have to reset your watch hehe). My first things to do were looking for local SIM Card and Bangkok map. Don Muang Airport is considered as a small airport so it’s quite easy to find information desk there. The staffs are so welcome to give you any information including where to buy SIM Card and get the map.

Mendarat di Bandara Don Muang sekitar jam 2 siang (nggak ada perbedaan waktu dengan Jakarta, jadi nggak perlu mengatur jam hehe), hal pertama yang saya lakukan adalah mencari SIM Card lokal dan peta Bangkok. Bandara Don Muang ini tergolong bandara kecil jadi begitu keluar dari pintu kedatangan, sangat mudah menemukan meja informasi lalu bertanya toko yang menjual SIM Card dan meminta peta. Petugasnya ramah-ramah kok.

img_9258

Don’t forget to grab a public transportation map as well.

After buying a local SIM card (dtac – 299 bath), the shopkeeper activated the number for me. Yups, it was done quickly and I opened the GPS. Yes, beside conventional map, I need GPS to make sure I’m on the right way, hahaha.

Begitu dapat SIM Card lokal (dtac) dengan harga 299 bath (sekaligus dipasang langsung sama yang punya toko), saya langsung aktifkan GPS. Ya, selain peta konvensional, saya butuh GPS untuk memastikan saya di jalan yang benar, bukan jalan yang sesat hahaha.  img_9259

 

 

My plan on my first day is very simple, walking around to find hostel that I booked then going to sleep. So when I walked out the airport, I waited for Bus A1 at a bus stop which is in front of airport exit door. The bus always comes every 5-10 minutes and it costs 30 bath.


Nah rencana saya di hari pertama sih nggak muluk-muluk, cuma jalan-jalan sambil cari alamat hostel yang sudah dipesan sebelumnya setelah itu beristirahat. Jadi keluar dari bandara, saya langsung cari halte bus untuk naik Bus A1. Bis ini datang setiap 5 menit sekali dengan tarif 30 bath.

img_9266Initially, I thought the bus would stop at Hua Lamphong Station, the closest station to inner Bangkok City. But I was wrong, hahaha. I got off at Chatuchak Park and got confused which way to Chatuchak Park Station. After failure to asking people who were not familiar with English, failure to asking people who understood English but had no idea where the station was, also getting lost when I crossed the road whereas I didn’t need to do that (uuu yeah, my absurd first day hahaha), I finally found an entrance to Chatuchak Park!

Awalnya saya berpikir bis ini akan langsung ke Hua Lamphong Station, stasiun yang paling dekat dengan pusat kota Bangkok. Tapi saya salah, hahaha. Saya turun di Chatuchak Park dan sempat bingung harus naik kereta darimana menuju Hua Lamphong Station. Setelah kegagalan bertanya saya karena orang yang saya tanya nggak mengerti bahasa Inggris, juga kegagalan bertanya setelah orang yang sebenarnya mengerti bahasa Inggris tapi juga nggak tahu dimana stasiunnya, serta kesasar menyebrang jalan (uuu yeah.. hari pertama img_9263yang gokil lah hahaha), akhirnya saya menemukan pintu masuk Chatuchak Park Station!

 

The ticket was only 42 bath from Chatuchak to Hua Lamphong. The ticket was unique, it was like a black coin. You just tap on a machine to get in, and insert it to the machine when you walk out the destination station.

Tiket kereta dari Chatuchak Park ke Hua Lamphong sebesar 42 bath. Tiket yang dibeli di konter unik, bentuknya seperti koin hitam. Tinggal tempelkan di mesin lalu masuk, setelah sampai, tinggal masukkan koin ke lubang mesin keluarnya.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

After arriving at Hua Lamphong Station, I walked to the hostel for 1.5 hours. Who was it so long? It was because a fusion of my big curiosity and getting lost. Hahahaha! I often stopped by for seeing many interesting places in the mid of my journey, then I got disoriented, wkwkwk. There were too many junctions that made me confused even though I had already turned on my GPS.

Sesampainya di Hua Lamphong, saya berjalan menuju lokasi hostel selama 1,5 jam. Kenapa begitu lama? Itu karena perpaduan rasa ingin tahu yang terlalu besar dan kesasar. Hahahaha! Saya terbiasa mampir-mampir ke tempat menarik di tengah jalan, tanpa disadari saya disorientasi wkwkwk. Terlalu banyak jalan yang bercabang sampai-sampai sudah mengaktifkan GPS-pun, saya masih bingung mengidentifikasi jalan yang nyata dengan jalan di GPS.

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Briefly, I finally found the hostel after walking through Chinatown (Yes, I did a lot of shop seeing :p). Yodsiam Hostel is “hidden” located on the second floor over a flower market. Although it is a little bit difficult to find, the hostel is cool! Its lobby is designed so trendy with awesome decoration, there’s a tv to watch any movies, books to read, a billiard table, coffee and snacks are available 24 hours, and a washing machine with additional fee

Singkat cerita setelah melalui Chinatown (sambil mampir kaya lagi inspeksi toko-toko), akhirnya saya menemukan hostel pertama, Yodsiam Hostel. Hostel ini semacam hostel tersembunyi di lantai dua di atas pasar bunga. Meskipun agak susah ditemukan, ternyata hostelnya keren! Lobinya anak muda sekali, dekorasi kece, ada tv buat nonton film bersama, ada rak buku-buku, main billiard, kopi dan snack yang tersedia 24 jam, juga ada fasilitas cuci dengan biaya tambahan.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

The bed room was clean and had air-con (I stayed with 3 other backpackers from Holland anyway). The shower room was also clean. I conclude it was very comfortable to stay. The staffs are friendly and able to speak English well so you don’t have to be worry to communicate with them.

Kamarnya juga oke (waktu itu saya sekamar dengan 3 backpackers lain dari Belanda), bersih dan ada AC-nya. Kamar mandinya juga super bersih. Pokoknya nyaman sekali buat ditinggali. Stafnya ramah dan bisa berbahasa Inggris jadi kamu ngga perlu khawatir kalau ingin mencari informasi.

After unpacking my bag, I went out to find 7-11 to buy shampoo, soap, etc. It only took 2 minutes to reach 7-11 from the hostel then after I got what I needed, I went back to the hostel, I took shower, then I went out again for dinner.

 Setelah menaruh tas di kamar, saya keluar mencari 7-11 dulu buat beli peralatan mandi sambil lihat-lihat lingkungan sekitar. Cukup 2 menit sampai di 7-11, saya balik ke hostel, mandi, lanjut mencari makan malam.

img_9273Along the way, I passed through a night market. It usually starts on 6 pm. Many people dominantly sell food along the riverside, while the others sell cloths, bags, belts, shoes, etc on the other sides. After looking around, I bought street food. It was so funny when the cook gave me the menu which was all written in Thai. I was trying to choose by looking at the pictures when he then gave me a note and a pen. “Do you expect me to write in Thai?” I asked myself. Yes, he thought I was a Thai hahaha. That’s okay… we’re actually neighbors, aren’t we? That why Indonesian and Thai people’s look similar, hehehe..

Sepanjang perjalanan berburu makan malam, saya melewati pasar malam. Pasar malam ini mulai buka dari jam 6 sore. Dominannya yang di dekat pinggiran sungai menjual makanan, sedangkan di area lain menjual pakaian, tas, sabuk, sepatu, dan lain-lain. Setelah berputar-putar, saya berhenti di sebuah PKL untuk membeli makan. Lucunya saya diberi menu yang semuanya tertulis dalam bahasa Thailand. Belum selesai memilih menu dari gambarnya, si bapak penjual menyerahkan kertas dan bolpen. “Ini maksudnya saya disuruh nulis Thai?” pikir saya. Dan ternyata si bapak itu mengira saya orang Thailand, hahaha. Ya nggak papa, Indonesia dan Thailand bertetangga jadi wajah juga sebelas dua belas, hehe.img_9274


For people whose by religion is not allowed to eat pork, they need to be careful on picking dinner place. Pork is popular in Thai so many food contain pork inside. I have no problem with eating pork so for me, it was like being in heaven to eat pork in Thailand, haha.

Perlu diingat kalau makanan di Thailand banyak yang mengandung babi, jadi bagi pemeluk agama yang nggak boleh makan babi harus berhati-hati. Kalau saya sih penyuka babi ya, jadi berasa surga di sini haha.

img_9295
Stomach was full, and it was time to go back to the hostel. I was going to sleep when I suddenly found a spot in front of my bed room. Wohoooo, there was a spot to sit and enjoy seeing riverside and Bangkok City at night. Okay, this hostel is 100% off the wall!

Perut sudah kenyang, saatnya kembali ke hostel. Tadinya saya berniat untuk langsung tidur, tapi ada tempat di depan kamar yang menarik perhatian. Wohooo ternyata ada tempat nongkrong super nyaman sambil melihat sungai dan kota Bangkok. Oke, hostel ini 100% kece!

Advertisements

2 thoughts on “Bangkok: Day 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s